Ziua Culturii Române la Catedrala Sf. Iosif din București

13.01.2017 17:27

Asociaţia culturală “Nirmal Art” in parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti prezintă în premieră Gala muzicilor tradiţionale ce va avea loc la Catedrala „Sfântul Iosif” în ziua de sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 19.30 (după liturghie). Concertul este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale in cadrul programului dedicate Zilelor Culturii Romane.

Acest proiect face parte din turneul de muzică sufi „Comorile Persiei” care are loc în importante instituţii de cultură din România în perioada 11 - 30 ianuarie. Publicul va beneficia de patru recitaluri inedite susţinute de artiştii iranieni Saeed Dadkhah şi Hossein Sanaei, Anne Marie Ene şi percuţionistul indian Avadhut Kasinadhuni, grupul de muzica bizantină Cantores Ecclesiae şi solista de muzică tradiţională Ioana Marin.

Melodiile seducătoare ale maqamurilor vor fi interpretate la instrumente specifice - setar, kamancheh, tabla -  şi vor fi brodate pe versurile poeţilor sufiţi Hafez şi Rumi. Înălţătoarele ragasuri indiene vor prinde contur în sunete de vioară şi tabla, iar muzica romanească va fi prezentă în toată dulceaţa exotismului ei în incantaţii bizantine şi melodii străvechi.  „Este un vis devenit realitate. Îmi doresc de foarte mulţi ani să realizez un astfel de spectacol în care să aduc împreună aceste tipuri de muzică savantă şi tradiţională, fiecare cu acordajul propriu şi în care melodia este dezvoltată în straturile ei cele mai subtile. Sunt muzici care intră adânc în conştiinţa umană, care produc stări cu mult superioare euforiei date de muzica clasică europeană, de jazz sau de rock. Ascultând aceste muzici ale Orientului, ajungi într-o stare de meditaţie şi într-o zonă de sublimare a spiritului”, spune Cleopatra David, muzicolog, iniţiatoarea proiectului. Muzica Orientului, aproape de noi  A fost nevoie ca Jordi Savall să îl descopere pe Dimitrie Cantemir pentru ca noi să ne dăm seama care este locul lui in istoria muzicii universale.

Intrarea este libera. Concertul se va transmite in live streaming pe https://www.catedralaonline.ro/streaming-video.html

 

Parteneri: Radio România Cultural, Liternet.ro, Emagus Consult, Vex Video Expert

 

Asociaţia  Culturală “Nirmal Art

CIF 34114212

asociatia.nirmal.art@gmail.com

https://nirmal-art.com

 

Pentru donaţii

IBAN: RO65BTRLRONCRT0300219501, Banca Transilvania

Contact